Arnold Schwarzenegger i Chris Bumstead (źródło Instagram: @cbum i @schwarzenegger
Poprawiane 2022-12-29 przez
Arnold Schwarzenegger to legenda kulturystyki, podczas ostatniej z wypowiedzi stwierdził, że zawody OPEN powinny iść w kierunku faworyzowania bardziej „jakościowych” sylwetek, zamiast koncentrować się na masie.
Arnold Schwarzenegger ma już 75 lat, jednak nie zwalnia tempa i cały czas aktywnie uczestniczy w Świecie kulturystyki. Tym razem po zakończeniu zawodów Mr Olympia 2022, które wygrał niesamowity Hadi Choopan, zabrał głos o kierunku, w jakim według niego zmierza kulturysytka.
Podczas wywiadu dla Nick’s Strength and Power, Arnold stwierdził, że kulturystyka nie sprzyja już proporcjom w kategorii OPEN, a najbardziej prestiżowe zawody powinny nagradzać jakość sylwetki, taką jaką prezentują zawodnicy w kategorii klasycznej sylwetki.
Podczas panowania Arnolda na scenie kulturystycznej w latach 70 i 80 nie było kategorii Classic Physique. Jednak zawodnikom z tamtej epoki nie można było zarzucić braku idealnych proporcji, symetrii czy wyważenia sylwetki, które były bardzo ważne w kategorii OPEN.
Arnold sugeruje, że obecna kategoria OPEN staje się najniebezpieczniejszym sportem na Świecie, twierdząc że aktualnie klasyczna sylwetka to przyszłość.
Patrząc na fantastyczną sylwetkę Chrisa Bumsteada, który jest obecnie czterokrotnym mistrzem kategorii Classic Physique, ciężko nie zgodzić się z jego zdaniem.
Schwarzenegger uważa, że kulturystyka OPEN nie zmierza we „właściwym kierunku”, kiedy w latach 70 i 80 startował w kategoriach OPEN wielką uwagę przywiązywano do symetrii, proporcji oraz równowagi sylwetki, tak jak teraz w dywizji klasycznej sylwetki.
Arnold Schwarzenegger na scenie
„Myślę, że to dziwne, że musieli dosłownie stworzyć zawody w klasycznej sylwetce, aby dać osobie, która ma najlepszą jakość ciała, najlepiej zbalansowane ciało, również trofeum, ponieważ nie mógł rywalizować tam, gdzie rywalizowały potwory. To właściwie źle. Jak już mówiłem, większy nie zawsze znaczy lepszy. Nie sądzę, żeby to zmierzało w dobrym kierunku”.
Na koniec Arnold żeby załagodzić sytuację powiedział, że docenia masowe potwory w kategorii OPEN, jednak chciałby żeby kulturystyka zmierzała w kierunku proporcji, symetrii i równowagi sylwetki, tak jak dekady temu.
Jak sądzicie, czy Arnold ma rację? Czy istnieje szansa zmiany kierunku kulturystyki, czy obecne czasy są nastawione na ekstremalne sylwetki, które cały czas będą szły w kierunku zwiększania masy mięśniowej kosztem klasycznych proporcji?
Nazywam się Sebastian i jest trenerem osobistym z 15-letnim doświadczeniem. Na moim blogu znajdziecie wiele praktycznych wskazówek, które pozwolą Wam trenować skutecznie i bezpiecznie.
Ta strona używa plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia. Niektóre są niezbędne do funkcjonowania strony, inne pomagają nam analizować i ulepszać Twoje doświadczenia z użytkowania. Przejrzyj swoje opcje i dokonaj wyboru.
Jeśli masz mniej niż 16 lat, upewnij się, że uzyskałeś zgodę rodzica lub opiekuna na korzystanie z plików cookie, które nie są niezbędne.
Twoja prywatność jest dla nas ważna. Możesz w każdej chwili dostosować swoje ustawienia plików cookie. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak wykorzystujemy dane, przeczytaj naszą politykę prywatności. Możesz zmienić swoje preferencje w dowolnym momencie, klikając poniższy przycisk ustawień.
Uwaga, wyłączenie niektórych typów plików cookie może wpływać na Twoje doświadczenia na stronie i usługi, które możemy oferować.
Niezbędne pliki cookie i usługi umożliwiają podstawowe funkcje i są konieczne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie i usługi nie wymagają zgody użytkownika zgodnie z RODO.
Pliki cookie statystyk zbierają informacje o sposobie korzystania ze strony, co pozwala nam uzyskać wgląd w to, jak odwiedzający wchodzą w interakcje z naszą stroną.
Usługi marketingowe są wykorzystywane przez zewnętrznych reklamodawców lub wydawców do wyświetlania spersonalizowanych reklam. Robią to, śledząc odwiedzających na różnych stronach internetowych.
Ta kategoria obejmuje wszystkie pliki cookie, domeny i usługi, które nie są włączone do innych określonych kategorii lub nie zostały wyraźnie sklasyfikowane.
Ta strona używa plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia przeglądania i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie strony. Korzystając dalej z tej strony, potwierdzasz i akceptujesz używanie plików cookie.